10 načina upotrebe kokosovog ulja za negu kose, lica i tela

Wednesday, October 12, 2016

Dobro veče želim!

Kiša ne prestaje da pada danas, što kod mene u glavi odmah priziva čitanje. Večeras umesto knjige, čitam na netu i vođena time donosim i vama priču za čitanje. Tiče se zdravog i korisnog, divnog i širom planete obožavanog (sa razlogom) kokosovog ulja, koje će nas skloniti od tmurnog dana i odvesti na sunčane plaže obavijene primamljivim kokosovim mirisom. Krećemo :)
10 nacina upotrebe kokosovog ulja
Kokosovo ulje
U proteklih nekoliko godina na našim prostorima kokosovo ulje postalo je zapažen proizvod koji preporučuju razni nutricionisti, časopisi pa i blogeri. Kokosovo ulje hvali se kao odličan proizvod za negu kože i kose, osim njegove primarne upotrebe u ishrani. Čini mi se da se kod nas zaista više koristi za negu nego za pripremu hrane :) Zašto je to tako?
kokosovo ulje

Kozmetička industrija nam svakodnevno donosi nove proizvode za negu, boljeg ili lošijeg kvaliteta, skuplje ili jeftinije, bitne ili sasvim bespotrebne.. proizvoda ima raznih. Pogotovo u današnje vreme kada u nekoliko klikova mišem možete na kućnu adresu da naručite npr. masku za kosu iz daleke Indonezije za nekoliko evra. Tržište je zaista preplavljeno proizvodima za negu, i zašto se onda odlučiti za prirodni proizvod kada ima toliko kompanija koje nam nude preparate za određenu namenu/problem?


Dosta pitanja, idemo na odgovore :) Blagodeti prirodnih preparata nisu nikakva tajna, a kada se zna da za razliku od fabričkih proizvoda, oni prirodni ne sadrže aditive, veštačke boje niti bilo kakve druge hemijske konzervanse jasno je zašto su u prednosti. Kako u ishrani, tako i u kozmetici, priroda i dalje pobeđuje hemiju. Kokosovo ulje zbog svog sastava korisno je u kuhinji, ali isto tako je značajno i za negu kože i kose.

kokosovo ulje

Kokosovo ulje nalazi se u čvrstom stanju bele mlečne boje kada je hladno, a pod uticajem toplote topi se i pretvara u tečno bezbojno ulje. Mirisom nas odmah podseća na rafaelo kuglice, dok ukus nije specifičan. Kokosovo ulje dobija se mehaničkim putem od kokosovih oraha bez dodavanja hemijskih sredstava. Može se pronaći u dve varijanterafinisano i devičansko (ili ekstra devičansko – za razliku od maslinovog ulja, ekstra devičansko i devičansko kokosovo ulje nemaju razlike). Devičanska ulja nisu dobijena korišćenjem visokih temperatura i time zadržavaju svoje korisna svojstva, za razliku od rafinisanih ulja.
kokosovo ulje


Mnogi načini upotrebe kokosovog ulja daju mu na velikom značaju. Navešću 10 načina korišćenja kokosovog ulja za negu kose, lica i tela:

NEGA KOSE 


1. maska za kosu – Naneti kokosovo ulje na celu kosu od temena (ili na teme staviti ricinusovo ulje za bolji rast kose) do krajeva i ostaviti tokom noći/nekoliko sati. Nakon ispiranja kosa bude svilenkasta, mekana i sjajna. Bolje deluje od bilo koje maske za kosu koju sam probala jer je prirodni proizvod i zaista neguje kosu i pruža momentalni vidljivi rezultat :)

2.  borba protiv suvih krajeva – Veoma malu količinu naneti na krajeve umesto kristala za kosu. Kokosovo ulje vrati krajevima živost samo treba paziti da se nanese u malom sloju da ne bi umastio kosu (i to mi se dešava kad žurim :D)

NEGA LICA


3.  piling za lice – Koristiti kokosovo ulje kao jedan od sastojaka za prirodan piling. Kokosovo ulje, med  i žuti šećer, malo blagog trljanja, ispiranje i gotovo :) Sastojke možete kombinovati sami kako vam odgovara.

4.  piling za usne – Isti princip kao i kod pilinga za lice ali posebno ga navodim jer često zaboravimo da negujemo usne. Pogotovo sada kada nam je stigao hladan period i usne lako postaju suve i pucaju zbog vetra i hladnoće. Piling od kokosovog ulja, meda i žutog šećera usne čini glatkim i mekanim.

5.  maska za lice – Kokosovo ulje dođe kao jedna netipična maska jer ostaje u tečnom stanju na licu. Nakon nanošenja lice ostaje hidrirano i mekano.

kokosovo ulje
Topi se u rukama :)
6. skidanje šminke – Kokosovo ulje odlično je i za skidanje šminke, pogotovo proizvoda koji su vodootporni. Jedina zamerka jeste što se u tufer automatski upije pa ga je potrebno još naneti i treba paziti da ne uđe u oko.

NEGA TELA

7.  ulje za masažu – Kokosovo ulje odlično služi za masažu jer zbog svog mirisa deluje opuštajuće i smirujuće (protiv stresa), a pritom i neguje kožu.

8.  zamena za kremu za ruke – Iako kreme za ruke obožavam i često koristim, kada sam kod kuće neretko namažem kokosovo ulje na ruke (naravno, bez preterivanja). Lepo se upije, ne ostavlja kožu glatkom koliko i kreme za ruke ali ruke više ne budu suve.

9.  nega laktova – Koža na laktovima zbog prirode položaja ume da ispuca i bude gruba. E pa i tu na scenu stupa kokosovo ulje koje pomaže u otklanjanju suvoće laktova

10.   umirivanje kože nakon brijanja –Za smirivanje iritacije i crvenila, kokosovo ulje je isto korisno. Tanko se namaže i ostavi da se upije.

kokosovo ulje

Generalni utisak? Zašto kokosovo ulje? 
Zato što je ovo jedan od onih proizvoda koje krenete da koristite i... nikad ne prestanete. Ovo ulje bogato je vitaminima i mineralima, te za našu kožu i kosu predstavlja pravi izbor. Mogućnosti korišćenja su zaista razne i sigurno će vam za neku namenu (osim u kuhinji) odgovarati. Treba povesti računa i uzimati (ekstra) devičanska ulja jer za razliku od rafinisanih zadržavaju dragocene sastojke.

Kokosovo ulje može se kupiti u megamarketima i prodavnicama zdrave hrane, cena varira od proizvođača.
Da li koristite kokosovo ulje? Na koji način? 
Hvala na čitanju i svako dobro!

You Might Also Like

10 comments

  1. Na lice nanosim svakodnevno ili samo ili ispod hidratantne kreme. Koristim i za kosu, stopala, laktove, ruke, nakon depilacije na intimnoj zoni jer djeluje antibakterijski. Odusevljena sam sa ovim proizvodom. Jeftino je a toliko je nacina da se iskoristi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je što delimo oduševljenje, zaista je dragoceno kokosovo ulje :)

      Delete
  2. Kokosovo ulje je zakon! Mislim da sam ga isprobala gotovo na sve navedene načine. Najbolji efekt vidim na kosi i kada ga nanesem nakon depilacije.
    Super post, Iva

    ReplyDelete
  3. Ja već neko vreme razmišljam o tome da ga kupim za kuhinju, a biće definitivno i za kupatilo :)

    http://mamanastiklama.blogspot.rs

    ReplyDelete
  4. Godinama ga koristim i obožavam. Jedna teglica mi stoji u kuhinji,a druga u kupatilu :)

    ReplyDelete
  5. Malo je reci da obozavam kokosovo ulje. Koristim ga u razne svrhe mada najvise za kosu :)

    Charming Coco

    ReplyDelete
    Replies
    1. Šta nam priroda pruži, ne može niko :)

      Delete

Next

Part of the next blogger network